Jag har förstått och nu har jag fått det bekräftat. Mina squashplantor har helt klart tagit för mycket tid på sig. De har ännu ej kommit i blom? Igår fick jag fyra frukter av Jamila. Säger man frukter om squash? Anledningen till att mina inte kommit så långt är att jag eventuellt skämt bort dem med för mycket vattten. Har vattnat morgon och kväll. Jamila menar att det räcker att vattna dem var fjärde dag.

Tillsammans vägde de 970 gram.

——————————————–

Squash- och pestosoppa

1 msk olivolja

1 stor lök, finhackad

2 vitlöksklyftor, pressade

7 1/2 dl grönsaksbuljong

750 gr squash, tunt skivad

2/3 dl grädde

rostad ciabatta till servering

Pesto (själv använde jag färdig pesto)

2 1/2 dl färsk basilika

2/3 dl fint riven parmesanost

2 msk pinjenötter, rostade

2 msk extra jungfru-olivolja

Värm oljan i en stor, tjockbottnad kastrull. Lägg ner lök och vitlök och fräs på medelstark värme i 5 minuter eller tills löken är mjuk.

Koka upp buljongen i en annan kastrull. Tillsätt squash och den heta buljongen i lökkastrullen. Koka upp, sänk värmen och sjud i omkring 10 minuter eller tills squashen är riktigt mjuk.

Gör peston genom att köra basilika, parmesan och pinjenötter i matberedare i 20 sekunder eller tills allt är finhackat. Tillsätt olivolja lite i taget och kör peston slät. Flytta över den i en liten skål.

Häll soppan i en mixer eller matberedare och kör den slät i omgångar. Häll tillbaka soppan i kastrullen, rör ner grädden samt 2 msk av peston och värm upp soppan igen på medelstark värme. Krydda med salt och vitpeppar och servera med rostad ciabatta. Servera resten av peston i en skål för var och en att ta själv, eller täck ytan med olivolja och förvara i kylen i upp till 1 vecka.

—————————————-

EN KORG MED FJOLÅRETS LÖK. Korgen är köpt på marknaden i Pécs….prutade själv. Inte på löken utan korgen förstås…

TRÄDGÅRDSBORDET STÅR NU PÅ PLATS.

Minns ni att vi har ett gammalt trädgårdsbord som jag ville blästra och måla vitt? Funderade redan tidigt i somras på vem som skulle kunna blästra och måla det åt oss. Fick ett tips av Gudrun, min frisör, att det fanns en kille i Mjölby som nog kunde göra det. Sagt och gjort, blästra gjorde han, men måla fick vi göra själva. Bordsskivan har fått nya ribbor, Mats förstås…