Mats undrade om vi kunde sätta lök. Var, tänkte jag? Har tidigt deklarerat att växthuset borde vara lite större.

Jag såg min chans; Menar Mats att vi ska ha ytterligare ett växthus, eller?

På nätet fann jag ett växthus i Tranås. Enligt tjejen som sålde det var det i bra skick, förutom att två rutor var trasiga. Vi slog till. Det här skulle bli enkelt, vi hade rutin. Växthuset såg bra ut, lite andra mått, lägre och lite längre. När vi skulle plocka ner glasrutorna upptäckte vi till vår fasa att de var fastsatta med silikon.

Glasrutorna gick inte att rubba. och det var svårt att komma intill i alla hörn. Mats hade tagit med bl a en Morakniv, kanske kunde vi skära loss glasrutorna. Första glasrutan tog vi sönder. Projektet började kännas för stort. Är slägga ett alternativ? Luften gick ur mig, men Mats var mer envis. För att få ner det skulle vi vara tvungna att plocka isär stommen för att kunna skära bort glasen. Även säljaren insåg problemet så m a o vi skulle kunna bli lyckliga ägare till ytterligare ett växthus och det gratis alternativt skulle ägarna köra iväg det till soppstationen. Vi hade inget att förlora. Vi bestämde oss för att försöka. När allt var nedplockat och vi skulle lyfta stommen/bottenplattan såg vi att hörnen var monterade på gjutna plintar.

Fem timmar, många armar som höll i, en Morakniv, tre trasiga mattknivar, några fula ord, en välutrustad verktygslåda, två regnskurar senare var vi ägare till ytterligare ett växthus.

PLOCKE-PINN? När vi lämnade Tranås log vi, för på vagnen låg ett växthus i delar. En instruktion på hur man sätter ihop det igen har vi inte.

Väl hemma igen funderade vi på placeringen av växthuset. Skulle det stå mitt emot det första eller i vinkel? Vinkel blir bäst. Mats börjar gräva.

Hur skulle vi få ihop hörnen så att stommen skulle bli stabil? Hörnen satt kvar i nedgrävda plintar i Tranås. Mats besökte en järnaffär i Linköping, köpte en tre meter lång gipsprofil som han delade i två bitar för att kunna tranportera hem den. Hemma klippte han med plåtsax till fyra bitar, 10 cm långa, borrade fyra hål i varje.